ZUPA Z MARCHWI, POMIDORÓW I PAPRYKI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bardzo lubię marchew i paprykę. Pomyślałam, że może to być dobre połączenie i zrobiłam z nich zupę. Przepis, który Wam podam jest na ok. cztery porcje.

SKŁADNIKI:

  • 2 papryki
  • ok. 8 marchewek
  • 3 pomidory
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion warzywny
  • bazylia
  • natka pietruszki

PRZYPRAWY:

  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • chili
  • imbir
  • cukier
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
    20160824_114641

JAK ROBIMY:

Obieramy marchewkę i kroimy w krążki. Wrzucamy do wody lub wywaru mięsnego jak kto woli. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy marchewka zmięknie, sparzamy i obieramy ze skórki pomidory. Kroimy i wrzucamy do wywaru. Następnie kroimy paprykę i także wrzucamy do gara. 😉 Gotujemy chwilę, tylko żeby warzywa były miękkie. Kroimy w krążki cebulę, ścieramy czosnek na tarce i razem podsmażamy na patelni. Wszystko miksujemy. Łączymy wywar z warzywami. Gotujemy i przyprawiamy szczyptą imbiru, soli i cukru. Dodajemy posiekane 3 listki  bazylii i odrobinę natki pietruszki. Według smaku dodajemy w ilościach jak kto lubi słodką i ostrą paprykę, pieprz i chili.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przelewamy do talerza i dodajemy śmietanę lub jogurt  grecki. Można też zrobić grzanki. Pyszna zupa o energetycznym kolorze gotowa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego kochani 🙂

Published by