ZUPA KREM Z DYNI

ZUPA KREM Z DYNI

Dynia to niekwestionowana królowa o tej porze roku. Jest sycąca, smaczna oraz niskokaloryczna. A do tego można ją przyrządzić na wiele sposobów, zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Najpopularniejszym jednak wydaniem dyni jest oczywiście zupa krem. Można ją dowolnie komponować smakowo, choć dla mnie idealnym połączeniem jest smak dyni i chili.
Dlatego dziś zapraszam Was właśnie na takie ostro-słodkie obiadowe wydanie dyni.

Składniki:

  • 0,5 kg dyni (najlepsza podobno Hokkaido)
  • 2 l bulionu
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • płatki chilli
  • 1 puszka mleczka kokosowego (200 ml)
  • sól, pieprz, pieprz cayenne, imbir

Wykonanie:

Dynię oczyszczoną z pestek i wydrążoną z włókien pokroić w podłużne paski, ułożyć na blasze, posolić, posypać plasterkami chilli, pieprzem cayenne, skropić oliwą i upiec razem ze skórką (około 30 minut).

Po ostygnięciu obrać ze skórki i pokroić dynię w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić drobno i podsmażyć. Pokrojoną marchewkę oraz dynie, zalać bulionem i mleczkiem kokosowym.
Gotujemy wszystko do miękkości i doprawiamy.
Następnie miksujemy na krem.
Zupę krem podajemy z łyżką jogurtu i pestkami dyni. 
Smacznego 🙂
krem-z-dyni

 

Published by

  • Uwielbiam krem z dyni, korzystam z trochę innego przepisu, ale ten też wydaje się pyszny 😉

    • Dynia jest smakowita w niejednym wydaniu ale zupa krem jest na pierwszym miejscu. Podeślij swój przepis, chętnie wypróbuję. Pozdrawiam:-) mariw@onet.eu