WYŚMIENITE DROŻDŻOWE ROGALIKI Z MARMOLADĄ

20160714_192654-1024x577 kopia

Dzisiaj przepis na  drożdżowe rogaliki. Dostałam go od teściowej. 🙂 Zrobienie ich jest banalnie proste. Uważam, że jest to smaczna przekąska między posiłkami, dobry deser po obiedzie a nawet fajny podwieczorek dla dzieci. Rogaliki smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe, niemal rozpływają się w ustach.

Do zrobienia rogalików potrzebujemy:

1 margaryna
4 szklanki mąki
3 całe jajka
7 dag drożdży (może być mniej)
2 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki mleka lub śmietany
marmolada (smak jaki tylko chcecie)

Jak robimy:

Mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy aż powstanie ciasto.  Dzielimy je na 8 kulek. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujemy na okrągło. Rozwałkowany placek dzielimy ostrym nożem na 8 części, napełniamy marmoladą i zwijamy w rogalik (mi zawsze wychodzą proste, jakoś nie umiem ich formować w typowego rogala). 😉 Rogaliki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Możecie posmarować roztrzepanym jajkiem aby były ładniejsze, bardziej złociste po upieczeniu. Pieczemy na rumiano w temperaturze jakiej zawsze pieczecie biszkopt, ok 220 stopni przez 10 – 15 minut.  Jak ostygną możecie posypać cukrem pudrem i gotowe!

20160714_184229-1024x577 kopia 20160714_184622-810x1024 kopia

20160714_192450-1024x577 kopia 20160714_192638-1024x577 kopia 20160714_192704-1024x577 kopia

Smacznego 🙂

Marta

Published by