SHOARMA

shoarma

Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
3 łyżki kminu rzymskiego
3 łyżeczki papryki czerwonej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki nasion kolendry
2 łyżeczki suszonej cebuli
1 łyżka czosnku granulowanego
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli

Dip czosnkowy:
1/2 szklanki jogurtu
1/2 szklanki majonezu
1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2-3 ząbki( kto jak woli)
sól&pieprz

Dip czerwony:
2/3 szklanki ketchupu
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 mała cebula pokrojoną w kostkę
1/2 łyżeczki chili

 

Pierś z kurczaka kroimy w kawałki, takie, jakie nam pasują.
Do moździerza lub starego młynka do kawy, wsypujemy kolendrę i mielimy.
Podobnie robimy z suszoną cebulą.
Do miseczki wsypujemy zmielona kolendrę, cebule oraz dodajemy resztę przypraw.
Wszystko mieszamy.
Powstała mieszanka przypraw posypujemy pokrojone mięso.
Dodajemy ocet balsamiczny, oliwę (olej), a następnie dokładnie łączymy przyprawy z mięsem.
Tak przygotowane mięso odstawiamy na godzinę do lodówki, aby się przegryzło.
W międzyczasie przygotowujemy dipy.
Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości.
Shoarmę możemy podać z frytkami- zapiekanymi ziemniaczkami oraz sałatką przygotowaną z warzyw charakterystycznych dla gyrosa: pomidory, ogórki, kapusta pekińska, cebula.
Smacznego :-))

Published by