PRZEPIS NA DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY

20160818_100454-e1472068168962

Dzisiaj przepis na wyborny domowy sos słodko – kwaśny. Możemy wykorzystać go jako dodatek do dań mięsnych, do ryżu czy makaronu. Doskonale sprawdzi się na ciepło i na zimno np. zastępując ketchup.

Na sklepowych półkach aż roi się od produktów, które zawierają masę chemii i konserwantów. Zachęcamy do robienia takich prostych przepisów samodzielnie z sezonowych produktów. Są o wiele bardziej smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze a ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.20160809_154143-1024x577

Co potrzebne:

3 kg pomidorów

1 puszka kukurydzy

3 marchewki

1 kg cebuli

1 kg papryki (najlepiej kolorowa)

1 puszka ananasa

6 ząbków czosnku

1 szklanka cukru

100 ml octu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki musztardy

Przyprawy:

2 łyżki soli

1 łyżka curry

1 łyżka słodkiej papryki

0.5 łyżki ostrej papryki lub chili

0.5 łyżki pieprzu20160809_154050-1024x577

Jak przygotować:

  1. Pomidory umyć, pokroić, ugotować. Przetrzeć przez sitko. Można też zblendować, przetrzeć przez sito i później ugotować.
  2. Cebulę obrać i pokroić, paprykę i marchewkę także. Czosnek przepuścić przez praskę. Lekko podsmażyć.
  3. Do przygotowanego przecieru dodać przygotowane warzywa. Gotować ok. 20 minut.
  4. Dodać pokrojone ananasy, wszystkie przyprawy, musztardę i dalej gotować aż wszystko będzie miękkie.
  5. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Można ją wymieszać z sokiem z ananasów. Gotować 10 minut ciągle mieszając.
  6. Gotujący sos wlać do słoików, zakręcić i ułożyć do góry dnem.

Gotowe 🙂20160824_114457

Published by

  • jestemmmmja.blogspot.com

    Jestem leniwcem kompletnym, więc zamiast przecierać pomidory, wezmę gotowy, lekki przecier (Tomatera) i biorę się, bo uwielbiam takie smaki 🙂

    • Czasami warto spróbować zrobić coś samemu:-) Chemia w gotowych produktach jest pyszna ale to co się zrobi samemu bardzo zdrowe:-)