KREWETKI NA MAŚLE Z CZOSNKIEM I KOPERKIEM

krewetki

Krewetki, ach te krewetki … tylko tak można o nich mówić. Pachną, smakują, aż same się jedzą a ten aromat i posmak możemy wspominać i wspominać.
Swoją popularność krewetki zawdzięczają smacznemu mięsu i niskiej zawartości tłuszczu. Krewetki to także bogate źródło białka, witamin z grupy B, niezwykle cennego selenu i uwaga – doskonały afrodyzjak!
Poniżej przepis na krewetki na maśle z czosnkiem i koperkiem.

Składniki:

  • 500 g surowych krewetek tygrysich (mogą być mrożone, grunt, żeby nie były wcześniej gotowane, bo wtedy po smażeniu zrobią się gumiaste)
  • oliwa
  • masło klarowane
  • Czosnek posiekany w plasterki – u nas 6 ząbków
  • Sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • Duża garść koperku (świeży lub suszony)
  • Bagietka

Sposób przygotowania:

Posiekany czosnek szklimy na małym ogniu na oliwie zmieszanej z masłem.
Zwiększamy płomień, dodajemy obrane(lub gotowe z paczki) i osuszone na ręczniku papierowym krewetki, smażymy przez 2-3 minuty.
Na koniec wrzucamy koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Danie najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką i kieliszkiem schłodzonego białego wina.

Smacznego :-))

krewetki

Published by