CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM

cukinia mariw

 

 

 

 

 

 

 

 


Cukinia teraz jest najlepsza, mamy jej mnóstwo na straganach i w warzywniakach, świetnie się nadaje do faszerowania i pomysłów na taką formę jej podania jest bez liku, ja zrobiłam proste nadzienie z mielonym mięsem.

Składniki:

3 średniej wielkości cukinie
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
150 g startego sera żółtego
tymianek
sól
pieprz
olej do smażenia

Cukinię umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek, posypać lekko solą, odstawić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać mięso, przyprawy.
Pod koniec smażenia dodać pomidory z puszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Do połówek cukinii nakładamy farsz i zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 170*C przez 30 minut.
10 minut przed końcem wyjąc cukinie i posypać startym serem.
Smacznego 🙂

 

Published by