ŁOSOŚ POD PIERZYNKĄ Z PORÓW.

DSC_0194

Pyszna ryba przykryta wspaniałym duszonym porem.Warto spróbować!

Składniki:

łosoś, podzielony na dzwonki
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 cytryna
natka pietruszki
2 pory (białe i jasnozielone części)
2 łyżki masła
3-4 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

Umyć i osuszyć rybę, posypać solą morską i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Pory umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki
Rozgrzać 2-3 łyżki masła i udusić pory do miękkości.Doprawić solą i  pieprzem (pamiętając że ryba też jest już doprawiona).
Cytrynę umyć i pokroić w plasterki.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Z folii wyciąć 2 kwadraty, środki posmarować oliwą.
W posmarowane miejsce położyć plasterki cytryny a na wierzch kawałki łososia. Posypać natką pietruszki, przykryć porami i nałożyć łyżkę śmietany.
Folię zawinąć w papiloty i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 min.
Smacznego :-))

Published by